10 tipp nyelvtanuláshoz külföldi tartózkodásod alatt

Képzeld el a következőt: új országba költözöl és nehezen boldogulsz a nyelvvel. Hogyan tudsz alkalmazkodni az új környezethez? Egy új nyelv megtanulása nem olyan nehéz, mint gondolnád, főleg ha állandóan az adott nyelv vesz körül. Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár tippet, hogyan könnyítsd meg a nyelvtanulásodat külföldi utad során.

Költözz össze anyanyelvűekkel!

Akár egyedül indulsz útnak, akár családdal, vagy barátokkal, a legkönnyebb módja, hogy gyorsan megtanuld a nyelvet, ha anyanyelvűekkel élsz együtt.A helyzetből adódóan rengeteg lehetőséged lesz a nyelvgyakorlásra – hallgatod őket, megfigyeled a kiejtésüket, óriási szókincsre teszel szert, mindezt viszonylag könnyedén. Nem beszélve arról, ha anyanyelvűvel költözöl össze, muszáj leszel kilépni a komfort zónádból, muszáj lesz megszólalnod, ha nem csak remeteként akarasz velük élni :)

Cetlizz!

Különösen alapszinten jön jól, ha felcímkézzük a minket körülvevő tárgyakat a lakásban az adott nyelven, így gyorsan tudnak rögzülni a szavak, hiszen egyből összekapcsolod a szót a „képpel”. 

Utánozz!

Bár könnyűnek hangozhat, mégis az egyik legjobb módja, hogy elsajátítsd a nyelvet, ha megpróbálod utánozni a körülötted lévők beszédjét. Nem tudod biztosan, hogyan ejts ki egy szót? Egyszerűen utánozd le a hallottakat. Így még jobban rögzül, és legközelebb már ismerősen cseng majd a kifejezés. A legtermészetesebb módja a tökéletes nyelvtudás elérésének, ha anyanyelvűek beszédjét, hanglejtését, kiejtését próbáljuk utánozni.

Iratkozz be egy nyelvtanfolyamra!

Természetesen ha teheted, akkor mindenképp vegyél részt egy nyelvtanfolyamon, ahol anyanyelvi tanárok segítenek a helyes nyelvhasználatban ugyanakkor más nemzetközi diákkal leszel egy csoportban, akik hozzád hasonló helyzetben vannak. Egy nyelviskolában könnyebben kialakulnak új barátságok, akikkel aztán együtt lehet gyakorolni a nyelvet az iskolák utáni szabadidős programokon.

Olvass!

Az egyik legjobb és hatékonyabb módja a nyelvtanulásnak, ha minél többet olvasunk a célnyelven. Legyen az egy könyv, újság, magazin, email, étlap, térkép, müzlis doboz, vagy közösségi média kommentek, a legfontosabb, hogy mindent olvass el, ami a kezed ügyébe akad. Minden ilyen alkalom új szavakkal bővíti a szókincsedet, nem beszélve a szövegkörnyezetről, amelyben látod, és amelyik könnyebbé teszi a memorizálást.

Keress munkát, vagy légy önkéntes!

Egy másik nagyszerű lehetőség a tökéletes nyelvtudás eléréséhez, ha munkát vállalsz. Napi szinten egyre több kommunikációnak leszel kitéve, ahol megint csak a komfort zónádból kilépve muszáj lesz megszólalnod, és megértetned magad. Ha lehetséges, válassz olyan munkát, ahol sok az interakció, hiszen ez a lényege a dolognak. Ha munkát nem is találsz, vagy nincs rá lehetőséged, az önkénteskedés ugyanolyan jó tud lenni nyelvtanulás szempontjából is.

Tévézz!

Ha szórakoztatóbb módját keresed a nyelvtanulásnak, akkor nézz tévét, filmeket, vagy épp időjárásjelentést. Őszintén megmondom, én ezt a módszert rengeteget, nap mint nap alakalmaztam, amikor gyerekként az USA-ban éltünk :) A legjobbak a szappanoperák voltak, oké, tudom ,ez nem mindenkinek a kedvenc műfaja, de könnyen érthető, követhető és kikövetkeztethető volt. A legnagyobb előnye, hogy van kép is a hanghoz, és a helyes kiejtés csak úgy beleivódik az ember fülébe. Annak idején még nem voltak feliratozási lehetőségek, most már ez is adott, így kipróbálhaod melyikkel könnyebb. Kezdőként érdemes talán feliratozni, később azonban semmiképp nem ajánlom. 

Hallgass rádiót, internetezz!

Egy másik jó módszer a TV-én kívül a rádió, vagy podcastek (interneten elérhető felvételek). Csak hallgasd őket bárhol is vagy, vagy írj le dalszövegeket. Ezek is hozzásegítenek a szókincsed bővítéséhez, nem beszélve a helyes kiejtésről.

Válts a célnyelvre a közösségi médiákban!

Ha már sikerült egy kis magabiztosságra szert tenned nyelvtudásod terén, akkor egy másik trükk, ami segíthet, ha átváltod a célnyelvra a közösségi média csatornákat. Legyen az akár a Google, akár Facebook, ha az adott nyelven látod a kommenteket, az ismét új szókincsbővítést jelent számodra, ill. segít abban is, hogy az adott nyelven kezdj el gondolkodni. Egyszer csak azon veszed észre magad, hogy nem az anyanyelveden gondolkodsz és olvasol, hanem természetes lesz a célnyelv használata. Ha itt tartasz, akkor már nagyon jó úton haladsz a tökéletesség feléJ.

Készíts listát az új szavakról!

Az egyik legfontosabb része a nyelvtanulásnak, az ismétlés! Legyen az szótárfüzet, vagy post-it- a szobádban, mindenképp jegyezd fel az újonnal tanult szavakat. Próbálj meg példát is írni hozzájuk, és mindennap mielőtt lefekszel nézd át a listát, és gyakorold őket mondatban. Így nem csupán „ki vagy téve” rengeteg új szónak és kifejezésnek, de meg is tanulod őket, stimulálod az agyadat, hogy a célnyelven gondolkozzon. Vélemyénem szerint ez az egyik kulcsa a nyelvtudásnak, hogy ne magyarból fordítsunk. 

Történjen bármi, a lényeg, hogy ne veszítsd el a hitedet. A tökéletes nyelvtudás időt, türelmet és energiát igényel, így szépen lassan haladj napról napra. Legyenek minden hétre céljaid,gyakorolj naponta, és hamarosan meglátod, hogy könnyedén bekapcsolódsz a beszélgetésekbe  Te is.

Kérdése van?

Hívjon minket!

+36 20 / 295-9958

Írjon nekünk!

Üzenet küldés

A fiam nagyon jól érezte magát, a témák és a programok változatosak voltak, a kollégium is megfelelő volt.

M. Krisztina, Bécs - Actilingua junior

Tervezem, hogy visszatérek, és - akár többször is - meg fogom ismételni a tréninget.

Lívia, London - Central School of English

Az iskola barátságos, a recepciósok kedvesek, több nyelven beszélnek, segítőkészek.

Zsuzsanna, Szentpétervár – Liden&Denz

Ajánlom az Empire State Building-ben található Kaplan Aspect nyelvviskolát, amit magas szinvonal, remek társaság, kiváló tanárok és jó hangulat jellemez.

Leander, New York – Kaplan International Colleges

Oxford fantasztikus volt, olyannyira, hogy januárban tervezem a visszatérést:)

Viktória, Oxford - Embassy

Minden olajozottan folyt. Nagyobb önbizalommal használja a nyelvet, és Madridot is megismerte.

Éva, Madrid – Enforex

Köszönöm a munkáját, segítségét amit itthon és az út meghosszabbítása során végzett.

Gabriella, Málta - Sprachcaffe

Hazaért Domi Máltáról, nagyon jól érezte magát!

Gabriella, Málta - Sprachcaffe junior

Dórinak nagyon sokat segített a kinti tanulás főképpen az, hogy csak angolul tudott beszélni.

Hajni, Cambridge - Select English junior

Köszönöm a közreműködést, a szervezést, minden a legnagyobb rendben ment..megy.

Ajánlat-
gyűjtő